打印 上一主題 下一主題
收起左側

[版務公告] [活動]輕輕鬆鬆講通識

關閉 [複製鏈接]
獎品好似好吸引bo a_a"
冇一千都要幾百~
冇既話投訴你 xp"

言歸正傳:

問題 !:為何這種招女朋友的情況會經常在遊戲當中出現
試從青少年在網上活動的需要,現象,原因,影響去說.

我的回答:

係青少年既階段,
佢地生理及心理都逐漸成熟,
對異性產生好感,

先從女仔的角度去看,

女仔~想結識異性通常都是因為以下兩點:

1.希望有人照應 唔想自己一個

2.人有我有

3.尋求利益

先計對第2點.
人有我有呢種態度
主要都係因朋輩而起,
見到人地有個BF,
我又搵多個先.

男的 講黎哂氣.
大家都係男性.
呢d野心照 ><

不過 男同女想有老公/婆 既心理都係大致一樣,

從犯罪心理學唸:
係網上,
搵老婆既人好數比較common
但係相反 搵老公既人就好rare

其實.
e家好多人都男扮女裝
為既係咩?

兩個字 : 利益

當然. 我地都唔應該從網絡世界上太trust人

如果真係識左一個異性啦,

可先MSN,

其後sms等.

出街既野就唔知啦 ><

根據非正式統計.

青少年大約有12%係網上認識

而拍拖既機率only有 4.2%

分手既機會更高達 70%

所以呢d野見人見智 ~

影響.
黎黎去去都係果幾種.
不過戴眼識人係最重要.

以上每字都由自己所攢寫的..
如非必要 請勿轉帖

版主記住加多d丫 >< 最少1000 xp"

評分

參與人數 1樂點 +100 收起 理由
櫻花之臣 + 100

查看全部評分

回復 支持 反對

非正式統計既數據,最好都唔好拎出黎做論據.
回復 支持 反對

首先神秘樂點好吸引..
搞到我都想回你條題目啊...^^

我認為依家的青少年是發育期啦.
難免都可能會有心理上的想法,
而開始對異性有興趣的.

又想去嘗試一下男/女朋友拍拖果種感覺.
又可能係男方覺得在網上遊戲買煩了,
而想去追求其他刺激,
去貪玩而去招一些網上的女朋友.
而能滿足自己.
----------------------------------------
以上都是我認為男方的想法
----------------------------------------
而女方就:
1:我覺得有一些女性玩家在網上追求男朋友(虛擬世界)都是1個字..
  就係個(貪)字..  可能因自己係女性. 認為男性要為她做哂所有野.
  例如:當女性話冇錢買點數,而叫男方出錢買點.
         這些個案係十分常見的. 我自己都有試過-,- ..
         例子不舉太多..
  可能女方又可能因太悶了. 想和多些人溝通.
  例如:msn , sms 等等... (我朋友好多都係)''

我都見過一些男性去扮女性而昆人的.
  黎黎去去都味係為左錢...@@

最後引用curtischan會員的話...
識朋友都要戴眼識人啦...^^

以上只是個人意見.
有咩得罪,唔好xx我啦...^^

評分

參與人數 1樂點 +100 收起 理由
櫻花之臣 + 100

查看全部評分

回復 支持 反對

問題 !:為何這種招女朋友的情況會經常在遊戲當中出現
試從青少年在網上活動的需要,現象,原因,影響去說

青少年於網上招女朋友情況原因如下:
首先,青少年還處於成長階段,對性想法充滿好奇心,想以第一身經歷事件,加深對事件了解度。但事實上他們對情了解只是一知半解,認為眼前的就是愛,因此在網上交友情況普遍。其次,在網上招女朋友成功時還會產生成功感和優越感 , 這樣可彌補一些青少年在現實上得不到的感觸。由上圖所示 , 青少年更以金錢利誘認識朋友 , 他們認為這可以反映出他們成熟. 因為有錢就可以識到朋友的想法。但以錢而得到的朋友可以維持幾耐 , 有咩後果......他們完全沒有想過 , 總括而言,他們也是對''朋友''了解不深,以為用錢得到的就係佢地既朋友 , 但其實對方只示錢為朋友。第三 , 一些青少年在現實中也以逃避的態度面對所有事情 , 他們在現實中得不到朋友和女朋友又有對性的好奇心 , 便希望在遊戲上結交女朋友 , 在朋友面前炫耀 , 突出自己的成熟 , 希望得到心靈上的滿足。反之 , 在對方覲點來說 , 透過成為他人異性朋友而得到虛疑寶物是微不足道的事 , 對這一些事完全沒有介心 , 認為這樣可以滿足自己的生活需求。
這一種現像在網路世界中很常見卻不正常。情況出現於什多遊戲中 , 無論6-10歲,10歲以上也有機會是當時人。不少遊戲更鼓吹這一種現像 , 例如: 推出結婚系統 , 情緣系統等等 , 使現像漸成年輕化。他們的目的也是一樣 , 為了滿足自己心靈和肉體的需要。
不少青少年為滿足對方要求 , 連夜打機 , 做成身體上的傷害。在心靈上 , 青少年長連累月下以網路為自己的生活模式 , 脫離現實生活 , 不願與別人溝通 , 認為網路遊戲中的朋友才是真朋友 , 產生錯誤覲念 , 造成成長階段的錯誤肯定 , 什至出現自閉症,抑鬱症等。他們以錢去收賣人心 , 每個月也要增加支出於遊戲上 , 始終他們是青少年 , 當錢不夠的時候可能會產生其他覲念。不但如此,網路世界人面獸心 , 大家都不知道大家的資料 , 長期以這一種隱瞞方式結交朋友 , 又沒有任何界心 , 可能遭到矇騙 , 什至因對方提出分手而產生自殺念頭。
更可怕的是 , 在某online中 , 一些男孩為得到利益,不惜男扮女裝 , 認識對方 , 這樣會影響他們的成長階段。

第一次來答 , 好差唔好插 =[

評分

參與人數 1樂點 +120 收起 理由
櫻花之臣 + 120

查看全部評分

回復 支持 反對

唔知版主幾時更新個題目呢...@@

係唔係因為出面太多題目..
而唔更新問題...(問下炸...^)
回復 支持 反對

唔知版主幾時更新個題目呢...@@

係唔係因為出面太多題目..
而唔更新問題...(問下炸...^)
sTanLeyl殤華x 發表於 20-1-2010 22:46
呢家都好多活動..
不過大家想的..都可以盡快推出下次活動
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

快d更新吧
我要呃樂點^^
kokokokokakuz11 發表於 21-1-2010 17:36

我都會好支持你啊..
我想昆樂點....^
回復 支持 反對

可能覺得想搵個fd傾心事,但女仔會易傾d同細心d呱...
回復 支持 反對