打印 上一主題 下一主題
收起左側

大學選科POST

linear algebra, multivariable calculus..
我估QF 唔只NE D =.=...
你讀得QF, 應該係SUPPOSED 唔會比人屈果類
而數底要夠強

話時話,點解engineering 有Laplace transform 學,而我無-.-
回復 支持 反對

咁要睇下會唔會有好多唔知又咩數學比賽咩咩獎,又或者一入泥就話自己已經睇曬識曬所有undergrad math 呢d香港四圍都有ge數學奇人係qfn出現[[tk_21]]
回復 支持 反對

那你係唔係先?

如果你唔係, 比人屈都係你自己自願的

當然,入到去, 都有一定的adv
回復 支持 反對

linear algebra, multivariable calculus..
我估QF 唔只NE D =.=...
你讀得QF, 應該係SUPPOSED 唔會比人屈果類
而數底要夠強

話時話,點解engineering 有Laplace transform 學,而我無-.- ...
Zend 發表於 12-2-2009 18:31

你讀chem駛唔駛用frequency domain做signal processing 呀 -.-
讀要讀d有用既.
回復 支持 反對

唔排除會用啦
除左Laplace transform,仲有係Fourier transform
聽說infrared spectrometer 部野係經過Fourier transform...
回復 支持 反對

下 science都用到laplace同foruier架@@
回復 支持 反對

wa好深呀你地講d野...=.=""

呢度有無文科生架?-..-
回復 支持 反對

- -有冇人知hku 文學院既要求
同埋中大歷史系既要求-_-
回復 支持 反對

none
Zend 發表於 12-2-2009 17:29

被一個none字駁回了...
phy是pure science中最不受歡迎的麼?因為出路的問題?
回復 支持 反對

d人話讀咩都可以報MT,AO,big 4
所以讀account,BBA,GPA呢d都無咩用(興趣大到不能自拔除外)
但係睇番報紙d報導果d MT,AO interview ge內容
BBA人報MT,big 4, GLAW or GPA d人報AO係著數d gor wor[[bao_50]]
回復 支持 反對