樓主: Rookierookie
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] (榕)樹問題

你用人ge角度黎問 我答你算係高
但係你用科學角度黎問 你根本問錯 所以唔識答你
如果係你先生問你 你返去問返佢   我比杯水你 點先叫做熱
40度叫唔叫熱 50?? 定60??    定係100度先叫熱
我可以覺得10度都係熱架
回復 支持 反對

Rookierookie 該用戶已被刪除
回復 支持 反對

比喻錯左但係背後意義無錯
我ge意思係 你係無列明以咩黎定義高定矮ge情況下係無得答架
咁我唔用水lor
我用sodium chloride  我唔理佢咩state 你feel到佢話熱 咁即係幾熱???? 你明唔明個意思係咩
回復 支持 反對

Originally posted by adamsteve at 2006-4-1 22:56:
比喻錯左但係背後意義無錯
我ge意思係 你係無列明以咩黎定義高定矮ge情況下係無得答架
咁我唔用水lor
我用sodium chloride  我唔理佢咩state 你feel到佢話熱 咁即係幾熱???? 你明唔明個意思係咩

我想講你用sodium chloride咪一樣,
都係一個極差的比喻...
sodium choride和水一樣,
都會係一個exact temperature個時就會變做liquid,
佢只不過係一個俾水更高tempature之麻...
你明唔明個point啊??

其實你ge比喻才有問題,
榕樹係用一棵棵去數,
榕樹ge高度係講緊佢ge net growth,
我相信你知道什麼是net growth 吧?
佢係唔會係一時三刻改變,
因此,我們能夠在榕樹群中,
量度出他們的高度,
從而畫出一個histogram去比較,
從中,我們能夠作出比較,
並得出結論,8層樓高的大樹係屬於高or低。
在科學歷史上,亦有實驗比較植物之高低,
比較著名的就是Mandel's experiment,
其中,他想證明garden peas的高度是由某一組chromosome控制,
他也是在一堆garden peas中作出比較,
從而說出高就是dominant character,
他裡面所說的"高"不也是受到科學認可,
也是從比較中得出嗎?

相反,sodium chloridege溫度係easily affected by the environment,
therefore,我們根本不能定義什麼是高,或是低。
相信你也知道,sodium chloride ge specific heat capacity係重低過水,
所以講真,你ge例子一個比一個差...

[ Last edited by albie on 2006-4-2 at 12:22 AM ]
回復 支持 反對

回復 支持 反對

好厲害呀你地...=o="
研究一棵榕樹高唔高都可以從咁多個角度解釋,又phy,又chem,又bio...好勁>3<!!
我就冇你地咁叻.../.\  好自卑~~~

另外,我想問,一棵高既榕樹,佢既闊度(莖)係咪一定好粗既呢,合唔合比例??

[ Last edited by ☆基路亞∼洛樂 on 2006-4-2 at 05:44 PM ]
回復 支持 反對

我係明你講咩
你講明左係人黎講就係算高 但係如果你無講明GE話 就咁話10M好難答到你架MA
你可以當我有問題啦 但係高矮肥廋長短E D主觀GE野 係唔可以黎形容科學上GE野姐 希望你明白我原意
好似你答BIO咁  佢考你一條enzyme  你唔會淨係答佢用warm water黎令佢action快d呀ma  你都會指明係幾多度啦
回復 支持 反對

Originally posted by ☆基路亞∼洛樂 at 2006-4-2 17:39:
好厲害呀你地...=o="
研究一棵榕樹高唔高都可以從咁多個角度解釋,又phy,又chem,又bio...好勁>3<!!
我就冇你地咁叻.../.\  好自卑~~~

另外,我想問,一棵高既榕樹,佢既闊度(莖)係咪一定好粗既呢,合 ...

一棵八層樓高既榕樹一定好大棵啦.... 如果tree trunk唔夠粗既話點支橕棵樹既重量呢??
回復 支持 反對

回復 支持 反對

Originally posted by adamsteve at 2006-4-3 22:54:
你可以當我有問題啦 但係高矮肥廋長短E D主觀GE野 係唔可以黎形容科學上GE野姐 希望你明白我原意
好似你答BIO咁  佢考你一條enzyme  你唔會淨係答佢用warm water黎令佢action快d呀ma  你都會指明係幾多度啦

啊,大哥啊!
你呢個例子直情係離題啊!
我地而家就係係度問8層樓算唔算高啊,
如果好似你個ENZYME例子入面,
你叫我地講埋個temperature,
塞番入去榕樹問題,
你係唔係即係叫我地講埋點先算高啊...
如果我地講左ge話,
就唔駛開post問大家la...
回復 支持 反對